Vakantie in Nederland

Nederlanders genieten graag van hun eigen landje en ook onder buitenlandse toeristen is Nederland een geliefde vakantiebestemming. Soms zie je ware schoonheid niet als je er te dicht op staat. Wie Nederland goed bekijkt die zal ontdekken dat we in een uniek land leven dat enorm veel te bieden heeft op toeristisch gebied. Denk aan prachtige natuurgebieden, boeiende steden en een groot scala aan bezienswaardigheden en musea. Daarnaast is Nederland compact, veilig en betaalbaar. En laten we eerlijk zijn: eigenlijk zijn onze zomers toch geweldig? Misschien is het weer in Nederland wat onvoorspelbaar, maar over het algemeen hebben we niet te klagen over het zomerweer. Want zit je er echt op te wachten om wekenlang tropische temperaturen te hebben, waarbij het eigenlijk te warm is om lekker actief bezig te zijn?

De coronacrisis en vakantie in Nederland

Wie niet weet dat er op dit moment een coronapandemie gaande is, die heeft ergens onder een rots geleefd. Het COVID-19-virus heeft de wereld in zijn greep. Overheden hebben op grote schaal maatregelen getroffen om de verspreiding en vooral het aantal dodelijke slachtoffers te beperken. Een van de eerste sectoren die hierdoor beïnvloed werd, is het toerisme. In maart 2020 werden er op grote schaal reisbeperkingen ingevoerd en eind maart zat de wereld zowat op slot. In Nederland heeft men gekozen voor een zogenaamde ‘smart lock down’. Naast regels worden er vooral adviezen gegeven, waarbij de Nederlandse overheid vooral een beroep doet op het gezonde verstand van de Nederlanders en iedereen die in Nederland aanwezig is.

Toerisme is in Nederland toegestaan binnen de beperkingen die door de landelijke en lokale overheden ingesteld zijn. Het is dus niet zo dat je niet op vakantie mag of kunt gaan in Nederland.

Op 6 mei 2020 kondigde premier Rutte een nieuwe koers aan. Er is een zogenaamde routekaart gepresenteerd waarin er onder voorwaarden stap voor stap meer vrijheden gegeven worden. Geen ‘smart lockdown’ meer, maar intelligent omgaan met de regels en richtlijnen, om stapsgewijs naar het nieuwe normaal te gaan. Dit alles onder het voorbehoud dat er geen flinke terugval komt in de gunstige coronastatistieken.

Regels per regio

Het lastige is dat je buiten de landelijke regels ook te maken hebt met de regels die door de veiligheidsregio’s ingesteld worden. Zo mogen de 25 veiligheidsregio’s zelf bepalen wat voor noodverordeningen ze in het leven roepen. Zo kunnen natuurgebieden, stranden, bezienswaardigheden of complete dorpen afgesloten worden voor bezoekers van buitenaf. De veiligheidsregio’s bepalen ook grotendeels in wat voor mate toerisme mogelijk is binnen hun regio.

De coronaregels in Nederland

Het totale pakket aan regels, wetten en adviezen omtrent de bestrijding van corona omvat duizenden woorden. Wij beperken ons tot een beknopte samenvatting van wat goed is om te weten als je in Nederland vakantie wilt vieren.

In alles wordt er van één basisprincipe uitgegaan en dat is dat er, waar mogelijk, 1,5 meter afstand gehouden moet worden tussen mensen die niet tot hetzelfde gezin of huishouden behoren. De zogenaamde anderhalvemetermaatschappij wordt als het nieuwe normaal beschouwd.

– Neem de gezondheidsadviezen in acht: schudt geen handen, houd minstens anderhalve meter afstand, nies of hoest in je elleboog en was zoveel mogelijk je handen. Kuch of hoest je of heb je andere luchtwegklachten: blijf binnen. Heb je daar ook koorts bij: blijf met het hele huishouden binnen.
– Houd afstand (dit was tot 7 mei: blijf zoveel mogelijk thuis). Houd minstens 1,5 meter afstand van elkaar.
– Vermijd drukte. Op het moment dat er veel mensen op één plek komen, kan het lastig of zelfs onmogelijk worden om voldoende afstand te houden. Vermijd zulke situaties.
– De horeca is tot en met 31 mei alleen geopend voor afhalen. Vanaf 1 juni mogen terrassen weer open. Ook mogen restaurants en cafés weer open, maar dan voor maximaal 30 personen inclusief het aanwezige personeel. Vanaf 1 juni mogen onder dezelfde voorwaarden ook culturele instellingen, bioscopen en musea weer open. Reserveren wordt verplicht. Het maximum aantal personen wordt als het goed is per 1 juli opgeschroefd naar 100 in plaats van 30.
– Contactberoepen zoals kappers, masseurs en schoonheidsspecialisten mogen vanaf 11 mei hun beroep weer uitoefenen. Het maken van een afspraak is verplicht.
– Georganiseerde samenkomsten zijn vanaf 1 juni toegestaan met een maximum van 30 aanwezige personen.
– Tot 1 juli is het verboden sanitaire voorzieningen in de vorm van gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige
kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden geopend te houden. Dit verbod vervalt als het goed is op 1 juli 2o20.

Daarnaast zijn alle vergunningplichtige evenementen verboden tot 1 september 2020. Deze termijn wordt verlengd, indien nodig. De kans is erg groot dat dit verbod pas komt te vervallen zodra er een werkend vaccin tegen COVID-19 is.Wat kan wel?

Binnen de huidige regels is veel niet mogelijk, maar is toerisme primair wel mogelijk. Vakantieparken, hotels, vakantiewoningen en campings mogen open, mits ze aan alle regels voldoen. Dus tot 1 juli geen gemeenschappelijke voorzieningen zoals toiletten en douches. Je kunt wel op een camping staan als je zelfvoorzienend bent, zoals het hebben van eigen sanitair.

Iedere soort accommodatie moet ervoor zorgen dat er aan alle regels voldaan kan worden, waarbij de afstand van minstens 1,5 meter tussen personen essentieel is. In aanvulling hierop mogen hotels hun gasten van eten en drinken voorzien. Dat mag in een hotelbar of restaurant, mits deze niet toegankelijk zijn voor niet-gasten en er aan de anderhalvemeterregel voldaan kan worden.

Als je op vakantie gaat dan kun je de rust opzoeken. Bijvoorbeeld door het water op te gaan. Als je dit individueel of met je eigen gezin doet, kun je heel handig doen aan ‘social distancing’. Wie nu in een appartement in een stad woont en buiten als snel stuit op mensen, die zou een vakantiehuisje in de natuur op kunnen zoeken. Daar is het vaak gemakkelijker om jezelf van andere te isoleren dan in de stad. Mits je je aan de regels en adviezen houdt, natuurlijk!

Wat kan niet?

Tot 1 juni ben je in Nederland beperkt als je kijkt naar wat wel en niet mogelijk is. Wat op dit moment niet mogelijk is, is om de horeca te bezoeken. Ook museumbezoek of naar een bioscoop gaan zit er op dit moment niet in. Sommige gebieden kunnen (deels) afgesloten worden. Denk aan stranden, parken of natuurgebieden.

Vanaf 1 juni komt er redelijk wat vrijheid terug. Wat je goed in je achterhoofd moet houden is dat het bezoek aan restaurants, musea en bezienswaardigheden beperkt is. Vooraf reserveren of kaartjes kopen wordt verplicht. Voor spontaniteit is er weinig ruimte tijdens de vakantie.

Pretparken zijn grotendeels gesloten. Kermissen zijn in ieder geval tot 1 september 2020 niet toegestaan.

Wel of niet op vakantie gaan?

Het is in beperkte mate mogelijk om in Nederland op vakantie te gaan. Om met alle regels en adviezen rekening te houden, is de capaciteit veel kleiner dan normaal. Je bent als toerist, ook als binnenlandse toerist, beperkt in je gaan en staan. Dat is iets waar je rekening mee moet houden. Ben je zelfvoorzienend en zie je de regels niet als een beperking op je vakantie, dan is de wet heel simpel: je mag op vakantie gaan.

Dan blijft de ethische vraag over of je wel of niet een vakantie in Nederland zou moeten boeken. Zolang je je aan alle coronaregels houdt, is er verder niets dat je tegen zou moeten houden. Het enige dat overblijft is wat je zelf vindt. De vraag of het moreel verantwoord is om op vakantie te gaan, daar zijn de meningen over verdeeld. Wij zijn daar neutraal in. We zullen niet zeggen ‘ga wel op vakantie’ of ‘blijf thuis’. Het is aan de overheid om daar kundig advies in te geven en de regels op te stellen.

Een vakantie in Nederland boeken

Als je een vakantie in Nederland wilt boeken, dan zijn er verschillende aanbieders waar je een accommodatie kunt boeken. Wij maken het je gemakkelijk door een selectie te geven van populaire Nederlandse aanbieders van vakantiehuisjes, appartementen en hotelkamers in Nederland:

Landal is één van de bekendste Nederlandse merken op het gebied van vakantieparken. Ook nu kun je volop genieten in één van de tientallen Nederlandse vakantieparken van Landal, zoals het luxueuze Hof van Saksen, het bij het strand gelegen Vakantiepark Strand Resort Ouddorp Duin of een in de natuur gelegen bungalowpark.

Bij Topparken.nl kun je vakantiehuisjes boeken op 14 verschillende vakantieparken die verspreid door Nederland liggen. Zij hebben al in een vroeg stadium hun vakantieparken coronaveilig gemaakt op basis van de richtlijnen van het RIVM.

Een eigen vakantiewoning midden in de Nederlandse natuur en ver weg van de mensen. Hoeveel afstand wil je kunnen houden? Bij Natuurhuisje.nl boek je de leukste vakantiewoningen in de natuur. Omdat het je aan niets ontbreekt, ben je geheel zelfvoorzienend. Ideale omstandigheden om zo veilig mogelijk op vakantie te gaan.