Vakantie in Nederland

Nederlanders genieten graag van hun eigen landje en ook onder buitenlandse toeristen is Nederland een geliefde vakantiebestemming. Soms zie je ware schoonheid niet als je er te dicht op staat. Wie Nederland goed bekijkt die zal ontdekken dat we in een uniek land leven dat enorm veel te bieden heeft op toeristisch gebied. Denk aan prachtige natuurgebieden, boeiende steden en een groot scala aan bezienswaardigheden en musea. Daarnaast is Nederland compact, veilig en betaalbaar. Een vakantie in Nederland biedt je de kans om je eigen land te ontdekken op een manier zoals je het normaal gesproken niet of amper ziet. En laten we eerlijk zijn: eigenlijk zijn onze zomers toch geweldig? Misschien is het weer in Nederland wat onvoorspelbaar, maar over het algemeen hebben we niet te klagen over het zomerweer. Want zit je er echt op te wachten om wekenlang tropische temperaturen te hebben, waarbij het eigenlijk te warm is om lekker actief bezig te zijn?

De coronacrisis en vakantie in Nederland

Wie niet weet dat er op dit moment een coronapandemie gaande is, die heeft ergens onder een rots geleefd. Het COVID-19-virus heeft de wereld in zijn greep. Overheden hebben op grote schaal maatregelen getroffen om de verspreiding en vooral het aantal dodelijke slachtoffers te beperken. Een van de eerste sectoren die hierdoor beïnvloed werd, is het toerisme. In maart 2020 werden er op grote schaal reisbeperkingen ingevoerd en eind maart zat de wereld zowat op slot. In Nederland heeft men gekozen voor een zogenaamde ‘smart lock down’. Naast regels worden er vooral adviezen gegeven, waarbij de Nederlandse overheid vooral een beroep doet op het gezonde verstand van de Nederlanders en iedereen die in Nederland aanwezig is.

Toerisme is in Nederland toegestaan binnen de beperkingen die door de landelijke en lokale overheden ingesteld zijn. Het is dus niet zo dat je niet op vakantie mag of kunt gaan in Nederland.

Op 6 mei 2020 kondigde premier Rutte een nieuwe koers aan. Er is een zogenaamde routekaart gepresenteerd waarin er onder voorwaarden stap voor stap meer vrijheden gegeven worden. Geen ‘smart lockdown’ meer, maar intelligent omgaan met de regels en richtlijnen, om stapsgewijs naar het nieuwe normaal te gaan. Dit alles onder het voorbehoud dat er geen flinke terugval zou komen in de gunstige coronastatistieken. Op 24 juni kondigde Rutte een hoop nieuwe versoepelingen aan. Per 1 juli zijn veel regels opgeheven.

Nadat het coronavirus in loop van augustus weer toe begon te nemen en in de loop van september begint het aantal besmettingen te accelereren. In de loop van oktober werd er gesproken van ‘de 2e golf’. Per 14 oktober is het aantal maatregelen flink strenger geworden. Het sluiten van de horeca, met uitzondering van afhaal, wordt als de belangrijkste regel gezien. Daarnaast zijn er de nodige beperkingen ingesteld wat betreft groepsgroottes, sociaal bezoek en het aankondigen van een mondkapjesplicht.

Eind april zijn er, terwijl de inmiddels 3e coronagolf nog volop aan de gang is, een aantal versoepelingen ingesteld. Zo mag de horeca de terrassen weer openen (met beperkingen) en is de omstreden avondklok opgeheven.

Wat continu blijft gelden:
– houd 1,5 meter afstand
– vermijd te drukke plekken
– was vaak je handen
– blijf thuis bij klachten en laat je testen

Regels per regio

Het lastige is dat je buiten de landelijke regels ook te maken hebt met de regels die door de veiligheidsregio’s ingesteld worden. Zo mogen de 25 veiligheidsregio’s zelf bepalen wat voor noodverordeningen ze in het leven roepen. Zo kunnen natuurgebieden, stranden, bezienswaardigheden of complete dorpen afgesloten worden voor bezoekers van buitenaf. De veiligheidsregio’s bepalen ook grotendeels in wat voor mate toerisme mogelijk is binnen hun regio.

De coronaregels in Nederland

Het totale pakket aan regels, wetten en adviezen omtrent de bestrijding van corona omvat duizenden woorden. Wij beperken ons tot een beknopte samenvatting van wat goed is om te weten als je in Nederland vakantie wilt vieren.

In alles wordt er van één basisprincipe uitgegaan en dat is dat er, waar mogelijk, 1,5 meter afstand gehouden moet worden tussen mensen die niet tot hetzelfde gezin of huishouden behoren. De zogenaamde anderhalvemetermaatschappij wordt als het nieuwe normaal beschouwd.

Voor de actuele regels verwijzen we graag naar Rijksoverheid.nlDe rust van het water

Als je op vakantie gaat dan kun je de rust opzoeken. Bijvoorbeeld door het water op te gaan. Als je dit individueel of met je eigen gezin doet, kun je heel handig doen aan ‘social distancing’. Wie nu in een appartement in een stad woont en buiten als snel stuit op mensen, die zou een vakantiehuisje in de natuur op kunnen zoeken. Daar is het vaak gemakkelijker om jezelf van andere te isoleren dan in de stad. Mits je je aan de regels en adviezen houdt, natuurlijk!

Heerlijk aan het strand

Nederland telt honderden kilometers aan kustlijn. Hiervan is een groot stuk voorzien van prachtige stranden. Vooral in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland vind je tal van geweldige Noordzeestranden. Niet voor niets dat hier behalve Nederlanders ook tal van Duitsers en Belgen op af komen. Tijdens warme zomerdagen kan het druk zijn op de stranden, mede door de enorme toeloop aan dagjesmensen op dat soort dagen. Wie aan, op of in de buurt van het strand overnacht, die hoeft niet in de file naar de kust te rijden om van het strandleven te genieten. Zo kun je bijvoorbeeld een strandhuisje huren in Nederland of een campingplaats boeken. Er zijn tal van campings net achter de duingebieden gesitueerd. Je loopt letterlijk zo van de camping het strand op.

Musea, pretparken en bezienswaardigheden

Inmiddels kunnen musea, pretparken en allerlei andere bezienswaardigheden weer publiek ontvangen. Voor deze sectoren gelden net als elders dat de anderhalve meter afstand bewaard moet kunnen blijven. Dat vraagt wat logistieke aanpassingen, wat in de praktijk vrij goed blijkt te lukken. Om het aantal bezoekers te reguleren moet je vooraf reserveren. Vaak is dat op basis van een tijdslot.

Via onze betrouwbare partner GetYourGuide kun je online entreetickets regelen voor een aantal populaire Nederlandse musea, attracties en bezienswaardigheden:

entreetickets Rijkmuseum Amsterdam
entreetickets Heineken Experience
entreetickets Madurodam
entreetickets Euromast (gratis annuleerbaar)

Wel of niet op vakantie gaan?

Het is nu weer prima mogelijk om in Nederland op vakantie te gaan. Binnen de horeca, pretparken en musea is de capaciteit wel kleiner dan vroeger. Je bent als toerist, ook als binnenlandse toerist, deels beperkt in je gaan en staan. Dat is iets waar je rekening mee moet houden.

Dan blijft de ethische vraag over of je wel of niet een vakantie in Nederland zou moeten boeken. Zolang je je aan alle coronaregels houdt, is er verder niets dat je tegen zou moeten houden. Het enige dat overblijft is wat je zelf vindt. De vraag of het moreel verantwoord is om op vakantie te gaan, daar zijn de meningen over verdeeld. Wij zijn daar neutraal in. We zullen niet zeggen ‘ga wel op vakantie’ of ‘blijf thuis’. Het is aan de overheid om daar kundig advies in te geven en de regels op te stellen.

Een vakantie in Nederland boeken

Als je een vakantie in Nederland wilt boeken, dan zijn er verschillende aanbieders waar je een accommodatie kunt boeken. Wij maken het je gemakkelijk door een selectie te geven van populaire Nederlandse aanbieders van vakantiehuisjes, appartementen en hotelkamers in Nederland:

Landal is één van de bekendste Nederlandse merken op het gebied van vakantieparken. Ook nu kun je volop genieten in één van de tientallen Nederlandse vakantieparken van Landal, zoals het luxueuze Hof van Saksen, het bij het strand gelegen Vakantiepark Strand Resort Ouddorp Duin of een in de natuur gelegen bungalowpark.

Bij Topparken.nl kun je vakantiehuisjes boeken op 14 verschillende vakantieparken die verspreid door Nederland liggen. Zij hebben al in een vroeg stadium hun vakantieparken coronaveilig gemaakt op basis van de richtlijnen van het RIVM.

Een eigen vakantiewoning midden in de Nederlandse natuur en ver weg van de mensen. Hoeveel afstand wil je kunnen houden? Bij Natuurhuisje.nl boek je de leukste vakantiewoningen in de natuur. Omdat het je aan niets ontbreekt, ben je geheel zelfvoorzienend. Ideale omstandigheden om zo veilig mogelijk op vakantie te gaan.