Reizen naar Nederland

Nederland is met vrijwel ieder vervoermiddel te bereiken. Het land heeft een uitstekend wegennet dat prima aansluit op dat van België en Duitsland. De spoorlijnen bieden internationale verbindingen naar menig Europese stad. De havens van Nederland kunnen boten van vrijwel ieder formaat verwelkomen en de internationale luchthavens hebben rechtstreekse verbindingen met meer dan tweehonderd buitenlandse vliegvelden. Dankzij het gematigde klimaat zorgt het weer gemiddeld enkele dagen per jaar voor beperkte mobiliteit in en richting Nederland. Zo kan een sneeuwbui met tien centimeter sneeuw er al voor zorgen dat het verkeer bijna geheel stil komt te liggen.

TIP: OV-dagkaart voor Amsterdam of Rotterdam

Wil je voordelig met het openbaar reizen in Amsterdam of Rotterdam? Koop dan een dagkaart voor het OV. Dat is vaak veel voordeliger dan losse kaartjes. Wie met de auto naar Amsterdam of Rotterdam komt, die parkeert bij voorkeur bij een P+R terrein aan de rand van de stad, om flink op parkeerkosten te besparen.

Reserveer een 1-daagse OV-kaart voor Rotterdam

+ gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang
+ geprinte of mobiele voucher geaccepteerd
+ kaart kan naar huisadres in Nederland verzonden worden

Reserveer een OV-kaart voor Amsterdam (1 dag of meerdere dagen)

+ gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang
+ geprinte of mobiele voucher geaccepteerd
+ bussen, trams, metro en veerponten over het IJ inbegrepen

Vliegen naar Nederland

De meeste vluchten naar Nederland komen aan op Luchthaven Schiphol, die ook wel aangeduid wordt als Amsterdam Airport vanwege de ligging nabij de Nederlandse hoofdstad. Schiphol behoort tot de drukste vliegvelden van Europa. Schiphol heeft zes start- en landingsbanen en verwerkt op jaarbasis rond de vijftig miljoen passagiers. Schiphol is de thuisbasis van KLM, Transavia, TUIfly en Corendon.

Schiphol is een moderne luchthaven waar de vele voorzieningen ervoor zorgen dat het vliegveld al een groot aantal internationale onderscheidingen heeft gehad waaronder meerdere malen die van het beste vliegveld van Europa en ook meerdere keren die van het beste vliegveld ter wereld. Vanuit Schiphol kun je zowel per trein, bus, taxi als (huur)auto je reis in Nederland voortzetten. Het ondergrondse treinstation van Schiphol is ook een tussenstop van de hogesnelheidstrein Thalys die tussen Amsterdam en Parijs rijdt.

Vliegen naar Nederland

Andere Nederlandse vliegvelden waarop internationale lijn- en chartervluchten uitgevoerd worden zijn Rotterdam The Hague Airport (voorheen Zestienhoven of Rotterdam Airport), Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde. Deze luchthavens staan vooral in verbinding met Europese steden en vakantiebestemmingen zoals Londen, Milaan, Rome, Praag, de Canarische Eilanden, Griekenland, Spanje en Turkije.

Met de trein naar Nederland

Nederland heeft een vrij uitgebreid spoornetwerk, dat via België en Duitsland aangesloten is op Europese spoorlijnen. Het is vanuit diverse Europese plaatsen daarom prima mogelijk om per trein naar Nederland te reizen. Steden zoals Parijs, Lille, Berlijn, Brussel, Antwerpen, Keulen, Düsseldorf, Frankfurt en Londen zijn door middel van hogesnelheidslijnen verbonden met Nederland. Een groot aantal steden is door middel van overstappen verbonden met Nederland, zoals Wenen, München, Bordeaux, Perpignan en diverse zon- en wintersportbestemmingen in Frankrijk.



Met de bus naar Nederland

Flixbus verzorgt busverbindingen vanuit een groot aantal Europese steden naar Nederland. Zo kun je vanuit een kleine dertig landen (en meer dan 2000 plaatsen) per bus naar Nederland reizen. Houd er rekening mee dat het reizen per bus vaak meer tijd in beslag neemt dan vliegen en niet per definitie goedkoper is. Net als bij vliegtickets geldt ook bij busreizen dat vroeg boeken vaak lagere prijzen betekent.

Met de auto naar Nederland

Nederland heeft een modern en goed onderhouden wegennetwerk. Het totale wegennet bestaat uit ruim 135 duizend kilometer aan openbare wegen. Ruim vijfduizend kilometer hiervan bestaat uit snelweg. De snelwegen staan in verbinding met België en Duitsland. Er zijn geen vaste grenscontroles bij de grensovergangen, maar tijdelijke steekproeven kunnen altijd voorkomen. Zo kan er in de periode voor Oud & Nieuw gecontroleerd worden op de illegale invoer van vuurwerk.

Om in Nederland te rijden met een buitenlandse auto hoef je geen tol of tolvignet te betalen als je met een personenauto, bestelbusje, motor of camper rijdt. Wel zijn er enkele toltunnels zoals de Kiltunnel bij Dordrecht en de Westerscheldetunnel in Zeeland. In Nederland is er ook nog één tolbrug: de tolbrug bij Nieuwerbrug.

De snelheidslimieten in Nederland voor personenwagens zijn 130 kilometer per uur op autosnelwegen, 100 km/u op autowegen, 80 km/u buiten de bebouwde kom en 50 km/u binnen de bebouwde kom. Er zijn vaak uitzonderingen die door middel van verkeersborden of matrixborden aangegeven worden. Zo zijn er redelijk wat stukken snelweg waar een lagere maximumsnelheid gehanteerd wordt, zoals 120, 100, 90 en 80 kilometer per uur. Bij wegwerkzaamheden geldt er vaak een tijdelijk verbod van 70 km/u. Soms gelden er twee maximumsnelheden op een zelfde stuk snelweg: eentje overdag en eentje ‘s avonds en ‘s nachts. Het aan de snelheidslimiet houden vergt door de vele wisselingen in de maximumsnelheid wel wat aandacht. Je loopt anders al vrij snel tegen een snelheidsboete aan, die in Nederland vrij hoog is. Op sommige stukken snelweg is er permanente trajectcontrole, waarbij de gemiddelde snelheid over een bepaald traject gemeten wordt. Als die boven de toegestane maximumsnelheid ligt krijg je een boete.

In Nederland zijn ook geregeld tijdelijke snelheidscontroles. In dat geval wordt de snelheid op één vast punt gemeten. Ook rijden er surveillanceauto’s van de politie rond die actief overtreders betrappen en bekeuren.

Met de auto naar Nederland

Autorijden in Nederland

In Nederland rijdt men op de rechterweghelft, net als elders op het Europese vasteland. Een aantal verplichtingen die in andere Europese landen soms wel gelden, gelden in Nederland niet. Zo ben je niet verplicht om veiligheidsvestjes bij te hebben, om winterbanden te gebruiken in de winter, om een brandblusser aan boord te hebben of om een reservebril bij te hebben (brildragers). Wel ben je in Nederland verplicht om autogordels te dragen en moeten kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd en passend kinderzitje zitten. Het is verboden om handheld te bellen in Nederland. Je mag je mobiele telefoon voor geen enkel doel vasthouden.

De alcohollimiet bij bestuurders ligt op 0,5 promille. Bij mensen die korter dan vijf jaar het rijbewijs hebben ligt deze grens op 0,2 promille.

Autorijden in Nederland betekent omgaan met drukte op de weg. De hoge bevolkingsdichtheid zorgt ervoor dat het vaak druk is op de weg, vooral in en rondom grote steden en op de drukkere doorgaande routes. Nederland is een land waar files aan de orde van de dag zijn. De ochtendspits begint meestal al ruim voor zeven uur ‘s morgens en kan tot na negen uur aanhouden. De avondspits begint tussen drie en vier uur ‘s middags en kan aanhouden tot rond acht uur ‘s avonds. Zeker indien de weersomstandigheden slecht zijn en/of er veel ongelukken gebeurd zijn kan het dramatisch druk zijn op de Nederlandse snelwegen. Sommige dagen is er sprake van een zogenaamd verkeersinfarct. Dat kan lokaal zijn, maar ook landelijk. De grootste kans hierop bestaat bij zware sneeuwval. De grote hoeveelheid auto’s op de autosnelwegen betekent vaak dat er redelijk dicht op elkaar gereden wordt. Hierdoor heb je een kortere tijd om te reageren op abrupt remmen of ongelukken. Agressief weggedrag komt door de drukte ook veel voor in Nederland. Onnodig links rijden, rechts inhalen, bumperkleven, van rijstrook wisselen als er eigenlijk geen plek voor is…. het zijn dagelijkse taferelen op de autosnelwegen van Nederland. Als buitenlandse chauffeur kan dit erg wennen zijn, hoewel het verkeer in het zuiden van Europa vaak nog veel agressiever kan zijn.

Autorijden in Nederland

Parkeren

In een dichtbevolkt land is er vaak sprake van parkeerproblemen. Met name in grote steden, in centra van steden en dorpen, in de zomer bij stranden en het hele jaar door bij belangrijke bezienswaardigheden is er vaak een tekort aan parkeerplaatsen. Het invoeren van betaald parkeren heeft hier weinig verandering in gebracht. In grote steden kun je als je in het centrum moet zijn vaak het beste direct een parkeergarage opzoeken. Houd er wel rekening mee dat de ene parkeergarage de andere niet is. Sommige parkeergarages zijn erg krap, waardoor het met een grotere auto en/of kostbare velgen bijna vragen is om problemen. Modernere parkeergarages zijn vaak wel wat beter ingesteld op het jarenlang toegenomen autoformaat in Nederland.

Voor gemeentes en attracties is parkeren een echte melkkoe geworden. Het innen van parkeergeld en het uitschrijven van parkeerboetes vormen een belangrijk onderdeel van de jaarlijkse begroting. De gemeentes hebben een zeer actief beleid op het gebied van het bekeuren van overtreders. Vooral aan het begin en het eind van de dag zijn de ambtenaren die belast zijn met het uitschrijven van parkeerboetes druk bezig. Dat zijn de momenten waarop de meeste overtredingen begaan worden.

Parkeren

Met de trein

Nederland heeft een redelijk uitgebreid netwerk van spoorlijnen die gebruikt worden voor personenvervoer. Vroeger had de NS (Nederlandse Spoorwegen) het alleenrecht op het gebruik van de sporen voor personenvervoer. Tegenwoordig zijn er ook andere bedrijven actief op de spoorlijnen, met name in het noorden en oosten van het land. De spoorlijnen verbinden vrijwel alle belangrijke steden met elkaar. Er zijn weinig steden die niet per trein bereikbaar zijn. Er zijn verschillende treinsoorten, zoals internationale lange-afstandstreinen (o.a. Thalys, ICE), Intercity’s (stopt niet op alle stations die hij passeert), sprinters en stoptreinen. Voor sommige treinen is een toeslag van toepassing. Voor de internationale hogesnelheidstreinen heb je een reservering nodig.

Kaartjes kopen kan op 3 manieren. Je kunt allereerst gebruikmaken van de OV-chipkaart. Hierdoor hoef je niet iedere keer een nieuw kaartje te kopen, maar kun je op je saldo reizen. Er moet wel minimaal 20 euro saldo opstaan als je aan een treinreis begint. Papieren kaartjes bestaan ook nog voor de trein. Deze koop je bij de automaten die bij de stations staan. Je kunt ook nog een kaartje aan het loket kopen, maar dan betaal je wel een kleine toeslag.

Een gemakkelijke manier van een treinkaartje kopen is het e-ticket. Dit koop je eenvoudig vooraf online via www.ns.nl.

Met de trein naar Nederland

Openbaar vervoer

Nederland heeft een fijnmazig netwerk van openbaar vervoer. Bussen verbinden steden en dorpen. In de steden zijn er stadsbussen die voor het lokale vervoer zorgen. Metrolijnen komen alleen maar voor in de steden Amsterdam en Rotterdam. In de Randstad is er de RandstadRail. Dit is een combinatie van lightrail, metro en snelbus die onder andere de steden Den Haag, Zoetermeer, Rotterdam en Delft met elkaar verbindt.

Tramlijnen komen alleen maar voor in de vier grootste steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Voor ritten met het Nederlandse openbaar vervoer heb je een OV-chipkaart nodig. Een anonieme OV-chipkaart is vijf jaar geldig en kost 7,50 euro. Dan heb je nog geen saldo erop staan. Je kunt de kaart opladen bij een balie of automaat bij een van de stations. Je kunt de kaart daarna gebruiken in bus, tram en metro. Voor het gebruik op treinritten met de NS moet de kaart eerst geactiveerd worden bij een kaartautomaat van de NS. Ook moet er tenminste twintig euro saldo op staan om treinritten te kunnen betalen met de OV-chipkaart. Om een rit te betalen moet je bij het instappen inchecken en vooral niet vergeten om bij het uitstappen ook weer uit te checken.

Openbaar vervoer

Taxi’s

In Nederland zijn er volop taxi’s die je dag en nacht kunt gebruiken. In vrijwel iedere gemeente kun je wel een taxi bestellen. Taxi’s rijden in principe op basis van een taximeter. Hierbij gelden vastgestelde maximumtarieven, zowel voor het starttarief als per kilometer en per minuut. De tarieven moeten op een tariefkaart staan die zowel buiten als binnen goed zichtbaar moet zijn. De tarieven zijn per taxi vrij, met daarbij het wettelijk maximum als plafond. Voor wachttijd geldt een vast wachttarief per uur. Een taxichauffeur is verplicht u aan het einde van de rit een geprinte bon te verstrekken waar de kosten op staan. Buiten de vastgestelde prijzen kunnen er toeslagen van toepassing zijn voor extra diensten zoals het dragen van koffers. Dit moet wel vooraf duidelijk zijn voor de klant.

Het is ook mogelijk om een taxirit te maken tegen een vooraf afgesproken prijs. Het is in dat geval van belang dat de afspraak gemaakt wordt voordat de rit aanvangt. Vooral op langere ritten kan een dergelijke afspraak geruststellend voor de klant zijn.

Er rijden ook illegale taxi’s rond in Nederland. Vooral in en rondom Schiphol is dit een veel voorkomend probleem. Ten eerste voor de legale taxi’s, die op deze manier te maken hebben met oneerlijke concurrentie. Ten tweede voor de potentiële klanten, omdat die mogelijk te maken krijgen met hogere kosten voor een taxirit dan wettelijk toegestaan is. Legale taxi’s herken je onder andere aan de blauwe kentekenplaten, de chauffeurskaart met foto die getoond moet kunnen worden, de aanwezigheid van een duidelijke tariefkaart en de taximeter.

Taxi’s

Fietsen

Nederland is een echt fietsland. De fiets wordt ter ontspanning gebruikt, maar ook veel als vervoermiddel ingezet. Dagelijks gaan miljoenen Nederlanders op de fiets naar het werk of naar school. Dat de fiets veel gebruikt wordt heeft meerdere oorzaken. Ten eerste is het vaak praktischer dan met het openbaar vervoer, ten tweede bespaart het kosten en ten derde is het gezond. Voor iemand die een zittend beroep heeft, is fietsen dé manier om toch een dagelijkse portie beweging te krijgen.

Het voordeel dat er veel gefietst wordt is dat er ook veel voorzieningen voor fietsers zijn. Nederland telt vele kilometers aan fietspaden, er is volop gelegenheid om de fiets op straat te „parkeren” en er zijn volop fietsenstallingen waar je de fiets gratis of betaald kunt stallen. Vooral in grote steden zie je enorm veel fietsen. Toeristen kijken wel eens vol verbazing naar de enorme hoeveelheid fietsen die je in Amsterdam aantreft. Dat begint al bij de enorme fietsenstalling bij het centraal station.

Als bezoeker kun je op diverse manieren meedoen met deze gezonde manier van vervoer. Sommige accommodaties bieden gratis leenfietsen aan. Op redelijk wat plekken kun je ook fietsen huren. Met name bij drukke treinstations is er vaak wel een mogelijkheid om een fiets te huren. Er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in stadstochten per fiets. Je gaat dan groepsgewijs per tweewieler een stad verkennen onder begeleiding van een gids.

Fietsen