Bezienswaardigheden in Nederland

Nederland is een vrij compact land waar veel te zien en te doen is. Zo zijn er oude historische binnensteden, fraaie staaltjes van architectuur, een groot aantal musea die meer dan de moeite waard zijn en attracties die je zeker een hele dag zouden moeten kunnen vermaken. Je kunt in Nederland stukjes historie en folklore gaan bekijken zoals oude ambachten, poldermolens en klederdracht. Nederland is echter ook een plek waar grootse en kleinere evenementen gehouden worden die zeer interessant zijn om te bezoeken.

Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van bezienswaardigheden, attracties en evenementen die de moeite waard zijn in Nederland.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Nederland bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Nederland.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Nederland
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Nederland via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Nederland via GetYourGuide

Vooraf tickets kopen vaak verplicht

Bij steeds meer musea en andere bezienswaardigheden is het handig of zelfs verplicht om vooraf entreetickets te kopen. Dit is onder andere om het bezoek te kunnen reguleren. Een betrouwbare partij waarbij je tickets voor veel musea, dierentuinen, bezienswaardigheden en attracties kunt kopen, is Get Your Guide. Dit bedrijf heeft jarenlange ervaring met de online verkoop van tickets en kent een soepel annuleringsbeleid.

boek HIER tickets voor musea, attracties en bezienswaardigheden in Nederland

Amsterdamse grachten

Met meer dan 3 miljoen passagiers per jaar vormen de rondvaartboten in Amsterdam de grootste attractie van Amsterdam en tevens één van de grootste attracties van Nederland. De Amsterdamse grachtengordel is uniek in haar soort. Hij staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de rondvaart krijg je uitleg over de grachten, de grachtenpanden en de bruggen waar je onderdoor vaart. Zelfs voor Nederlanders die over de Nederlandse geschiedenis geleerd hebben op school is een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten een leerzame ervaring.

Amsterdamse grachten

Deltawerken

De voortdurende strijd tegen het water heeft een uniek verdedigingssysteem opgeleverd: de Deltawerken. Internationaal gezien oogst de manier waarop de Nederlanders hun kwetsbare land beschermen tegen de zee veel bewondering. Vooral de stormvloedkering Oosterscheldekering geniet veel internationale aandacht. Bij de Oosterscheldekering is Deltapark Neeltje Jans. Dit themapark leert je op speelse wijze alles over de Deltawerken. Neeltje Jans wordt daarom ook vooral als familie-uitje gepromoot.

Meer info over Neeltje Jans
Diergaarde Blijdorp

Nederland telt verschillende dierentuinen en dierenparken. De oudste is het in Amsterdam gelegen Artis. Een nieuwe moderne nieuwkomer is de GaiaZOO, die in 2005 haar deuren in het Limburgse Kerkrade opende. Onze persoonlijke favoriet is Diergaarde Blijdorp. Deze Rotterdamse dierentuin vindt haar oorsprong in het jaar 1855, maar is vooral de afgelopen decennia uitgegroeid tot een zeer gevarieerde dierentuin die beetje bij beetje steeds verder geperfectioneerd werd. Fraaie projecten binnen Blijdorp zijn het nieuwe giraffenhuis en het Oceanium waar je onder de haaien en roggen doorloopt.

Meer info over Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp

NEMO

Het fraai vormgegeven NEMO is een technologiemuseum in Amsterdam. Jong en oud kunnen hier door middel van experimenten van alles leren op het gebied van scheikunde, natuurkunde, biologie en andere wetenschappen. NEMO trekt meer dan een half miljoen bezoekers per jaar. Een redelijk groot deel hiervan bestaat uit scholieren die hier doordeweeks tijdens een schoolreisje naartoe gaan.

Meer info over NEMO

NEMO

Euromast

De Rotterdamse Euromast is een belangrijk herkenningspunt binnen de skyline van de stad Rotterdam. De toren heeft een hoogte van maar liefst 185 meter en is daarmee de hoogste toren in Nederland die open is voor het publiek. Met de Euroscoop kun je naar het hoogste punt van de toren. Dit geeft een fantastisch uitzicht over Rotterdam. Als de weersomstandigheden het toelaten kun je maar liefst dertig kilometer ver kijken. In de Euromast kun je op een hoogte van 96 meter dineren of een drankje doen in het restaurant. Een unieke ervaring is het hotel dat een verdieping hoger zit. Op 112 meter hoogte zijn er twee hotelkamers ingericht die je een onbeschrijflijk mooi uitzicht geven bij het ontwaken.

Wil je de Euromast bezoeken? Koop je entreetickets dan vooraf online. Via onze partner kun je annuleerbare tickets voor de Euromast kopen.

Euromast

Het Spoorwegmuseum

In het voormalige Maliebaanstation te Utrecht is tegenwoordig het Spoorwegmuseum gevestigd. Het museum laat een fraaie collectie zien van locomotieven en treinwagons door de jaren heen. De afgelopen jaren zijn er een aantal attracties aan toegevoegd. Het Spoorwegmuseum is daarmee meer geworden dan een plek waar alleen maar een collectie getoond wordt.

Meer info over het Spoorwegmuseum

Safaripark Beekse Bergen

Dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving bekijken kan in Safaripark Beekse Bergen. Wat betreft oppervlakte is dit het grootste dierenpark van de hele Benelux. Er is getracht om de verschillende dieren zoveel mogelijk vrij rond te laten lopen. Er zijn verschillende zones in het park aangebracht om te voorkomen dat dieren die een natuurlijke bedreiging voor elkaar vormen elkaar aanvallen. Je kunt het safaripark per safaribus of met de eigen auto bezoeken. Ook vaart er een safariboot langs de dieren en zijn er verschillende plekken waar je vanaf wandelpaden naar de dieren kunt kijken.

Meer info over de Beekse Bergen

Giethoorn

In het noorden van de provincie Overijssel ligt het dorp Giethoorn. Het is één van de bekendste dorpen van Nederland wat het te danken heeft aan de vele waterwegen en bruggetjes. Giethoorn wordt niet voor niets het ‘Venetië van het Noorden genoemd. Jaarlijks bezoeken bijna een miljoen Nederlandse en buitenlandse toeristen dit pittoreske waterdorp.

Meer info over Giethoorn

Giethoorn

Paleis Het Loo

In Apeldoorn ligt voormalig Koninklijk paleis Het Loo. Het voormalige paleis werd van 1686 tot 1975 gebruikt door het koningshuis als zomerresidentie. Na een grondige restauratie is Het loo geopend als museum. Je kunt binnen een indruk krijgen van hoe het was om hier te wonen. In de stallen en koetshuizen staat een grote collectie aan rijtuigen. De Hollands-classicistische tuin is een plaatje om te zien. Een vergelijking met de drukbezochte en veel grotere tuinen van Versailles is al snel gemaakt. Wie niet naar Apeldoorn af wil reizen, maar wel de tuinen wil bewonderen die kan tegenwoordig met Google Streetview virtueel door de tuin lopen.

Meer info over Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Het Binnenhof

Het politieke hart van Nederland ligt in de stad Den Haag. Het Haagse Binnenhof is de plek van waaruit het Nederlandse parlement haar beslissingen neemt. Het Binnenhof is deels opengesteld voor het publiek. Er worden rondleidingen verzorgd waarbij je ook een kijkje kunt nemen in de Ridderzaal, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.

Het Binnenhof

De kust

Nederland heeft een kustlijn die meer dan vijfhonderd kilometer lang is. Het grootste deel van de kust ligt aan de Noordzee: in totaal 353 kilometer. Behalve de Deltawerken bestaat de Noordzeekust vooral uit stranden. De stranden en badplaatsen aan de Nederlandse kust vormen samen een belangrijke toeristische trekpleister. Vooral in de zomermaanden is het erg druk op een aantal stranden op het moment dat de thermometer richting zomerse waardes van 25 graden of hoger schiet. Populaire badplaatsen zijn Bloemendaal aan Zee, Cadzand-Bad, Domburg, Burgh-Haamstede, Egmond aan Zee, Renesse, Ouddorp, Westkapelle, Zoutelande, Dishoek, Vlissingen, Scheveningen, Kijkduin en Zandvoort aan Zee.

De Efteling

Het Brabantse plaatsje Kaatsheuvel wordt jaarlijks door meer dan 4 miljoen mensen bezocht. De reden hiervoor is attractiepark de Efteling die bij dit dorp ligt. In enkele decennia tijd is de Efteling uitgegroeid tot hét attractiepark van Nederland, waar jong en oud zich prima een hele dag kunnen vermaken. Oorspronkelijk was de Efteling een gewoon wandel- en sportpark. De aanleg van het Sprookjesbos zorgde voor de officiële start van de Efteling in het jaar 1952. Stapsgewijs heeft er een transformatie plaatsgevonden van sprookjesbos tot een compleet attractiepark waar voor iedere doelgroep wel iets te beleven valt.

Mega-attracties zoals de Python, Vogel Rok en de Vliegende Hollander zorgen ervoor dat mensen die op zoek zijn naar spanning die zeker in de Efteling zullen vinden. Ronduit mooi zijn betoverende attracties zoals Droomvlucht en Fata Morgana. Het Sprookjesbos heeft nog steeds zijn plekje in de Efteling en wordt vooral door gezinnen met jonge kinderen goed bezocht.

Meer info over de Efteling

De Veluwe

In de provincie Gelderland ligt een bebost natuurgebied dat de naam Veluwe draagt. Dit gebied beslaat een oppervlakte van maar liefst duizend vierkante kilometer. De Veluwe is een druk bezocht recreatiegebied waarbinnen twee nationale parken liggen: de Veluwezoom en de Hoge Veluwe. Dit laatstgenoemde park behoort tot de best bezochte parken van Nederland. Opvallend feit is dat de begroting van dit nationale park vrijwel geheel draait op eigen inkomsten in plaats van subsidies. De entreekaartjes leveren over het algemeen voldoende op. In Nationaal park de Hoge Veluwe ligt het Kröller-Müller Museum. Dit museum voor moderne kunst geniet internationaal veel aanzien.

Het park is slechts beperkt toegankelijk voor auto’s. De fiets is hét vervoermiddel om het park te bezoeken. Daarom zijn er een aantal plekken waar je gratis leenfietsen kunt ophalen. Deze witte fietsen mogen het park niet verlaten om diefstal te voorkomen.

Meer info over de Veluwe

De Veluwe

Kinderdijk

De Kinderdijkse molens zijn een fraai voorbeeld van hoe poldermolens in Nederland ingezet werden om het water te beheersen. De molens bij Kinderdijk staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege hun cultuurhistorisch karakter. Om de negentien molens te zoeken zul je een wandeling moeten maken. De molens zijn vanaf de openbare weg amper te zien. De negentien overgebleven molens (de twintigste is in 1957 gesloopt) kunnen niet van binnen bezocht worden, op één molen na. Molen nummer 2 is ingericht als museummolen en kan in het zomerseizoen dagelijks bezocht worden. In de winter is bezoek aan de museummolen beperkt mogelijk.

Meer info over Kinderdijk

Kinderdijk

Vissersdorpen Marken en Volendam

In Noord-Holland liggen de dorpen Marken en Volendam. Deze typische vissersdorpen zijn eigenlijk een soort van openluchtmusea waar je een kijkje neemt in het leven in een vissersdorp. Marken telt tientallen rijksmonumenten en is vrijwel in zijn geheel een beschermd stadsgezicht. De Volendamse haven is het hart van het dorp. Volgens de Volendamse VVV moet je vooral De Dijk een keertje bewandeld hebben. In Volendam kun je op de foto in traditionele klederdracht en natuurlijk genieten van overheerlijke paling.

Marken

Keukenhof

Twee maanden per jaar kun je van een prachtige bloemenzee genieten in bloemenpark de Keukenhof. Vanaf eind maart tot en met eind mei zorgen de bolgewassen van regionale bedrijven ervoor dat er een kleurrijk park ontstaat. De bolgewassen die hier voornamelijk voor gebruikt worden zijn tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten en lelies. In totaal worden er jaarlijks zo’n zeven miljoen planten gebruikt voor de aankleding van de Keukenhof.

Meer info over de Keukenhof

Keukenhof

Madurodam

Nederland is in oppervlakte een klein land. Je kunt echter ook het kleine Nederland in het klein gaan bekijken. In Den Haag ligt de miniatuurstad Madurodam. In dit attractiepark kun je een hoop gebouwen, straten en monumenten op een schaal 1 op 25 zien. Opvallende objecten zijn de Rotterdamse haven en de internationale luchthaven Schiphol in het klein. Er zijn jaarlijks ongeveer een miljoen mensen die Madurodam bezoeken.

Wil je Madurodam bezoeken? Reserveer je tickets dan vooraf via internet. Dat kan via onze betrouwbare ticketpartner GetYourGuide.

Anne Frank Huis

De Tweede Wereldoorlog is een diepzwart hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. De Duitse bezetting, de hongerwinter en de deportatie van Joden, homoseksuelen en zigeuners zijn zaken waar nog steeds vol afgrijzen naar teruggekeken wordt. Een belangrijk monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en het joodse meisje Anne Frank en haar familie is te vinden in Amsterdam. Anne Frank leefde met haar familie diep verscholen in het achterhuis van wat tegenwoordig bekend staat als het Anne Frank Huis of het Anne Frank Museum. Anne Frank is vooral bekend vanwege het dagboek dat ze ten tijde van de onderduiking bijhield. Anne Frank heeft de oorlog niet overleefd. Zij stierf medio maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het Anne Frank Museum behoort tot de best bezochte musea van Nederland. Wie het bezoekt die zal ongetwijfeld geraakt worden door het verhaal dat hier verteld wordt.

Meer info over het Anne Frank Huis

Kaasmarkten

Nederland telt nog vijf echte kaasmarkten. Deze worden gehouden in Alkmaar, Gouda, Edam, Hoorn en Woerden. Slechts twee markten hebben nog echt de functie om handel plaats te laten vinden tussen de kaasboeren en de groothandelaren. Dat zijn de kaasmarkten van Gouda en Woerden. De andere drie kaasmarkten hebben vooral een toeristische functie. De kaasmarkt van Gouda vindt plaats op donderdag in de periode half juni – eind augustus. De Edammer kaasmarkt is de drukst bezochte. Deze vindt in juli en augustus plaats op iedere woensdagochtend tussen 10:30 en 12:30 uur.

Kaasmarkten

Dolfinarium Harderwijk

Nederland telt één dolfinarium en dat is gelegen in Harderwijk. Hier worden dolfijnen bestudeerd, verzorgd en kunnen bezoekers kijken naar dolfijnshows. Andere zeedieren die te bewonderen zijn in het zeezoogdierenpark zijn zeeleeuwen, zeehonden, walrussen, bruinvissen, haaien, roggen, vissen, krabben en kreeften.

Meer info over Dolfinarium Harderwijk

Haven van Rotterdam

De Rotterdamse haven behoort al decennia lang tot de grootste havens ter wereld. Jaarlijks passeren honderden miljoenen tonnen aan goederen de Rotterdamse haven. Door middel van de Spido rondvaartboten kun je de Rotterdamse haven deels bezoeken en van alles leren over de geschiedenis en huidige activiteiten van dit immense havengebied. Een nieuwe invulling is er voor de Kop van Zuid. Deze nieuwe wijk is ontstaan op voormalige haventerreinen die in onbruik geraakt zijn. Hier vind je onder andere een paar fraaie staaltjes van moderne architectuur zoals De Rotterdam, Montevideo en de Maastoren. Ook staat hier Hotel New York dat gevestigd is in het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn.

Reserveer je havenrondvaarttickets hier online via onze betrouwbare partner GetYourGuide.

Haven van Rotterdam

Zuid-Limburg

De regio Zuid-Limburg is de enige regio die niet voldoet aan het stereotype landschap dat zo herkenbaar is voor Nederland. Zuid-Limburg biedt prachtige glooiingen in plaats van vlakke landschappen. De regio is daarom vooral onder Nederlandse toeristen populair. In Zuid-Limburg vind je de sfeervolle stad Maastricht die vooral bekend staat vanwege het Bourgondische karakter en het carnavalsfeest dat hier in februari/maart uitbundig gevierd wordt. De Vrijthof behoort tot de meest aangename plekjes om op het terras te genieten van een hapje of een drankje. Een druk bezocht plekje is het Drielandenpunt. Dit is de plek op de Vaalserberg waar de grenzen tussen de drie landen Nederland, België en Duitsland samenkomen. Vlak bij het Drielandenpunt vind je het hoogste plekje van Nederland. Dit is de top van de Vaalserberg die een hoogte heeft van 322,7 meter boven NAP.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam heropende in 2013 zijn deuren weer nadat het tien jaar gesloten is geweest voor een uitvoerige renovatie. Meteen na de heropening werd de populariteit van het museum maar weer eens bevestigd door enorme bezoekersaantallen. Het Rijksmuseum wordt sinds de heropening door gemiddeld 7 tot 11 duizend mensen per dag bezocht. Het Rijksmuseum heeft een enorme collectie op het gebied van Nederlandse kunst, Aziatische kunst, rijksprenten en historische objecten. Er hangen schilderwerken van de beste Nederlandse meesters zoals “De Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn, “Het Melkmeisje” van Johannes Vermeer en “Burgemeester van Delft en zijn dochter” van Jan Steen.

Vanwege de coronapandemie is er beperkt toegang tot het Rijksmuseum. Je moet vooraf je entreeticket kopen met datum en tijdslot.

Reserveer je Rijksmuseum entreetickets via onze betrouwbare partner GetYourGuide.

Rijksmuseum