Handig om te weten

Voor buitenlandse bezoekers is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden als je naar Nederland reist. Hoe zit het met feestdagen en openingstijden, welke nummers kun je bellen als er een noodgeval is, hoe zit het met fooien, wat zijn de kledingvoorschriften en wat zijn andere zaken die van toepassing zijn op Nederland. Wij hebben de meest noodzakelijke praktische informatie op deze pagina geplaatst.

Let op: deze informatie geldt voor Europees Nederland en niet automatisch ook voor de overzeese gemeentes Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Alarmnummers

In het geval van acute nood bel je het gratis alarmnummer 112. De operator (die ook Engels spreekt) verbindt je door met de noodzakelijke hulpdienst(en). Indien er geen sprake is van een spoedeisende situatie maar u wel hulp nodig heeft dan is 112 niet het geschikte nummer om te bellen. Voor de politie belt u 0900-8844. Voor de brandweer en voor de eerste hulpposten van ziekenhuizen is er geen algemeen nummer. Via internet kunt u de nummers in de betreffende regio opzoeken.

Houd er rekening mee dat eerste hulpposten alleen mensen accepteren die vooraf telefonisch aangemeld zijn en groen licht hebben gehad ook te komen. Hiermee wordt voorkomen dat mensen naar eerste hulp-posten komen met kwaaltjes die ook kunnen wachten totdat de huisarts weer dienst heeft.

Documenten

Indien je uit een niet-visumplichtig land komt dan mag je vrij naar Nederland reizen mits je in het bezit bent van een geldig paspoort, over voldoende geld beschikt, je reisdoel aannemelijk kunt maken bij de grenscontrole en je geen gevaar bent voor de openbare orde of nationale veiligheid. In de praktijk betekent het dat 99,99% van de bezoekers Nederland zonder enige problemen binnen kan komen zolang er een geldig paspoort is van een land dat niet op de lijst van visumplichtige landen staat.

Indien je wel visumplichtig bent moet je vooraf je visum regelen. Een visum voor kort verblijf is geldig voor 90 dagen. Dat kan aaneengesloten zijn of verspreid over een periode van 180 dagen (het zogenaamde multiple entry-visum). Indien er een visum toegewezen wordt dan kan de bezoeker alle Schengenlanden vrij bezoeken.



Douaneregels

Als je wilt weten wat je wel en niet in mag voeren dan is het belangrijk of je uit een EU-land (Europese Unie) of een niet-EU-land naar Nederland reist. Let op, want voor sommige landen of gebieden binnen Europa en de Europese Unie gelden dezelfde invoerregels alsof je van buiten de EU naar Nederland reist. Dit geldt o.a. voor de Canarische Eilanden, Gibraltar, de Kanaaleilanden, Franse overzeese departementen (Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, Réunion en Mayotte) en nog een aantal bestemmingen. De exacte lijst is te vinden op de site van de belastingdienst.

In principe geldt er binnen de Europese Unie vrij vervoer van goederen. Er zijn echter uitzonderingen. Zo zijn er voor producten waarvoor je in Nederland accijns verschuldigd bent (o.a. sterke drank, bier, wijn, sigaretten, tabak) wel beperkingen. Ook mag je geen goederen invoeren die in strijd zijn met de Nederlandse wet, zoals (namaak)wapens, drugs, bedreigde dieren en namaakartikelen.

Indien je vanuit buiten de EU naar Nederland reist dan gelden er ook beperkingen op de hoeveelheid alcoholhoudende producten, tabaksproducten en spullen die buiten de EU gekocht zijn. Zo mag je slechts 200 sigaretten meenemen en 1 liter sterke drank. De actuele regels staan op de site van de belastingdienst.

Drinkwater

Het leidingwater is in Nederland van hoge kwaliteit. Testen wijzen uit dat het Nederlandse kraanwater in veel gevallen kwalitatief minstens zo goed is als de flessen bronwater die je in de winkel koopt. Ook wat betreft smaak is het leidingwater zeer neutraal, waardoor het goed te gebruiken is als drinkwater.

Drugsbeleid

Op het gebied van drugs is er in Nederland sprake van een verschil tussen wat de wet zegt en hoe de wet gehanteerd wordt. Feitelijk komt het er op neer dat wettelijk gezien het bezitten, gebruiken, telen, verkopen, vervoeren en invoeren van alle soorten soft- en harddrugs verboden is, maar dat er in een aantal gevallen geen sancties volgen. Dit gedoogbeleid roept al jarenlang vragen en discussies op in het buitenland. Om het nog lastiger te maken wordt er op gemeentelijk niveau bepaald of verkooppunten ook gedoogd worden of dat ze verboden worden. Zo kan het gebeuren dat er in de grenssteden Roosendaal en Bergen op Zoom geen coffeeshops meer toegestaan wordt waar semi-legale handel in softdrugs plaats kan vinden, terwijl men in de nabijgelegen stad Breda wel gewoon een coffeeshop in kan lopen en softdrugs kan kopen.

Officieel moet je in Nederland woonachtig zijn en meerderjarig zijn om een coffeeshop binnen te gaan. Deze regel wordt niet strak gehanteerd, zeker niet op plekken waar veel buitenlandse toeristen komen zoals Amsterdam.

Drugsbeleid in Nederland

Elektriciteit

De netspanning in Nederland is 230 volt (wisselstroom). De gebruikte stekkers en stopcontacten zijn de zogenaamde eurostekkers. Stekkers hebben twee ronde pinnen. Indien je uit het Caribisch gebied, Engeland, Amerika of elders komt waar afwijkende stekkers gebruikt worden zul je hoogstwaarschijnlijk een verloopstekker (adapter) of wereldstekker nodig hebben. Let op: apparaten die alleen op 110 volt werken kun je niet zonder een juiste transformator in Nederland gebruiken. Zonder transformator kan apparatuur kapot gaan of zelfs in brand vliegen indien ze niet geschikt is voor 220-240 volt.

Feestdagen

Nederland kent een aantal feestdagen, waarvan het merendeel een religieus karakter heeft. Sommige feestdagen worden beperkt gevierd, zoals Bevrijdingsdag. De Dodenherdenking (4 mei) is geen feestdag, maar een herdenkingsdag. Ceremonies in verband met dodenherdenking vinden ’s avonds plaats. Er is dan geen vrije dag; winkels en overheidsinstellingen zijn dan niet gesloten. Voor Bevrijdingsdag (5 mei) en Goede Vrijdag (de vrijdag voorafgaand aan het paasfeest) geldt dat de winkels en meeste bedrijven gewoon open zijn. De 5e mei is meestal alleen een vrije dag als dat zo in de CAO (Collectieve Arbeids Overeenkomst) voor de betreffende bedrijfstak opgenomen is.

Feestdagen die vanuit andere culturen gevierd worden (zoals het Offerfeest en het Suikerfeest) zijn geen algemene feestdagen in Nederland. Wel wordt er vanuit de overheid meer aandacht aan besteed. Steeds vaker kunnen mensen die een bepaald geloof aanhangen wel hun eigen religieuze feestdagen vieren en daar ook vrij voor nemen.

Overzicht van algemene feestdagen in Nederland:
1 januari – Nieuwjaarsdag
maart of april – Pasen (altijd op zondag en maandag)
mei of juni – Hemelvaartsdag (altijd op een donderdag)
mei of juni – Pinksteren (altijd op zondag en maandag)
27 april – Koningsdag (indien 27 april op zondag valt, wordt Koningsdag op 26 april gevierd)
5 mei – Bevrijdingsdag (meeste mensen hebben geen vrij)
25 december – Eerste Kerstdag
26 december – Tweede Kerstdag

Overzicht van feestdagen, feesten en herdenkingen waarbij de meeste mensen niet vrij zijn:
6 januari – Driekoningen
14 februari – Valentijnsdag
februari of maart – Carnaval
maart of april – Witte Donderdag
maart of april – Goede Vrijdag
4 mei – Dodenherdenking
tweede zondag van mei – Moederdag
derde zondag van juni – Vaderdag
derde dinsdag van september – Prinsjesdag
4 oktober – Dierendag
31 oktober – Halloween
11 november – Sint Maarten
5 december – Sinterklaas

Fooien

Nederland is geen land waar je de hele tijd met fooien hoeft te strooien. Bij restaurants en bars is het bedieningsgeld altijd in de prijs inbegrepen, net als belastingen zoals BTW. Het is zelfs niet toegestaan om in de horeca (maar ook in winkels) die zich op consumenten richten prijzen te vermelden zonder BTW. Uitzondering is de groothandel.

Het geven van een fooi aan een bediende is zeker toegestaan. In het geval dat u tevreden bent over de bediening kunt u op die manier uw waardering tonen. Fooien van meer dan tien procent zijn zeer ongebruikelijk, tenzij het een afronding is van een laag bedrag. Een glas drinken van 2,10 afronden naar 2,50 kan best. Bij taxichauffeurs kun je naar boven afronden en voor kamermeisjes kun je een klein bedrag op de kamer achterlaten. Eén of twee euro per dag is zeker voldoende in dat geval.

De enige beroepsgroepen die echt wel op fooien rekenen zijn gidsen en buschauffeurs van toeristische excursies en rondleidingen. Ook hier hoef je niet te gek te doen. Wat kleingeld volstaat. Opvallend feit is overigens dat Nederlanders in eigen land veel zuiniger zijn met fooien dan wanneer ze in het buitenland zijn. Op vakantie houden Nederlanders zich over het algemeen prima aan de lokale gewoontes omtrent fooien en geven eerder wat te veel dan te weinig.

Geld

In Nederland betaal je net als in veel Europese landen met de euro (EUR). Deze gezamenlijke Europese munt verving vanaf 1 januari 2002 de Nederlandse Gulden, die in Nederland niet meer als wettig betaalmiddel geldt.

In Nederland kun je op heel veel plekken geld opnemen bij geldautomaten. Bij banken kan dat vaak ook nog aan de balie, maar in dat geval worden er vaak transactiekosten berekend. Houd er rekening mee dat het voor kan komen dat je niet met contant geld kunt betalen. Een voorbeeld hiervan zijn de parkeermeters in Rotterdam, die alleen maar elektronische betalingen (bankpas of creditcard) accepteren. De Nederlandse banken en middenstanders promoten het elektronisch betalen.

Met de creditcard kun op je op redelijk wat plekken terecht om te betalen. Vanwege de hoge transactiekosten kunnen winkeliers en horecagelegenheden vragen of je op andere wijze kunt betalen. het kan ook voorkomen dat ze een creditcardtoeslag berekenen, zeker bij kleinere bedragen.

Geld

Hotels, appartementen, vakantiewoningen en campings boeken

Als je een vakantie in Nederland door wilt brengen dan is tijdig boeken voor verblijf tijdens de schoolvakanties aan te bevelen. Zo zijn vakantiewoningen en familiehotels in Nederland vaak erg schaars tijdens de vakanties. Tijdig boeken voorkomt teleurstellingen of te hoge prijzen.

Internet/wifi

In Nederland kun je vrijwel overal gebruik maken van mobiel internet. De snelheid is afhankelijk van de provider, de locatie en je telefoontoestel. De kosten voor mobiel internet in Nederland zijn afhankelijk van je abonnement en je telefoonprovider.



Kleding

Nederland kent geen strikte regels omtrent kleding. Als toerist kun je gewoon casual gekleed gaan. Formele kleding is wel aangeraden als het gaat om een zakelijk bezoek of een ceremonie. Houd er rekening mee dat het ongepast is voor heren om in een zwemshort een restaurant binnen te stappen of voor dames om in een minuscuul jurkje een kerk binnen te stappen. Ook het met ontbloot bovenlijf rondlopen op straat wordt als ongepast gezien.

Het weer is vrij wispelturig in Nederland. Zorg er daarom voor dat je keuzen hebt uit warmere en meer luchtige kleding, zeker in het voor- en najaar. Met laagjes kun je je prima voorbereiden op wisselende weersomstandigheden.

Openingstijden winkels

De openingstijden van winkels kunnen per gemeente en winkel uiteenlopen. Zo zijn winkels in toeristische gebieden vaak wat langer open. Over het algemeen zijn winkels van maandag tot en met vrijdag geopend vanaf 9 uur of half tien tot half zes of zes uur. Sommige winkels kiezen ervoor om maandagochtend later open te gaan. Dat kan 11 uur zijn of pas om 13 uur ’s middags. Zaterdag gaan winkels vaak een uurtje vroeger dicht (17 uur). Op zondag zijn er grote verschillen. Er kan per gemeente bepaald worden of winkels op zondag open mogen zijn. Zelfs als het iedere zondag mag, dan betekent het niet dat alle winkels ook daadwerkelijk op zondag open zijn. Sommige winkeliersverenigingen kiezen ervoor om het aantal koopzondagen te beperken tot ongeveer één keer per maand. Sommige winkels gaan nooit op zondag open. Daar liggen vaak religieuze redenen aan ten grondslag.

’s Avonds zijn de meeste winkels gesloten. Per gemeente is er vaak één koopavond. Dat is meestal op donderdag of vrijdag. Sommige winkels, vooral van ketens, zijn alle doordeweekse avonden geopend. Ook supermarkten zijn vaak wat langer open.

Roken

Het aantal plekken waar je in Nederland mag roken is beperkt. Zo heeft iedere werknemer in Nederland het recht op een rookvrije werkplek. Dat betekent dat er op kantoren, in scholen, in fabrieken, in overheidsgebouwen en alle andere werkplekken binnenshuis niet gerookt mag worden. Sinds 2008 hoort hier ook de horeca bij, hoewel het rookverbod in de horeca nog al eens overtreden wordt.

Taal

In Nederland spreekt men officieel Nederlands. Deze West-Germaanse taal heeft nauwe gelijkenissen met het Duits, maar is een geheel eigen taal. Een gemiddelde Duitser zal niet tot amper Nederlands begrijpen. In de provincie Friesland is het Fries een officiële taal naast het Nederlands. Op het Caribische eiland Bonaire is Papiaments ook een officiële taal. Op de eilanden Saba en Sint Eustatius is het Engels een officiële taal.

Buitenlandse bezoekers kunnen zich met Engels over het algemeen prima redden in Nederland. Vooral de jongere generaties spreken redelijk tot goed Engels. De Engelse taal is op de middelbare school een verplicht vak. Redelijk wat Nederlanders spreken ook nog andere talen zoals Frans, Duits en in mindere mate Spaans.

Telefoneren

Openbare telefooncellen zijn vrijwel uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. Op sommige drukke toeristische plekken zoals treinstations en luchthavens treft je nog openbare telefoons aan. Je bent daarom als bezoeker aangewezen op de telefoon in je accommodatie (vaak zeer duur!) en op mobiele telefoons. Nederland heeft een aantal kwalitatief goede mobiele netwerken. Het soort netwerk (3G en veruit in de meeste gevallen 4G) is per locatie en provider verschillend. Over het algemeen is de dekking langs de grenzen van Nederland het slechts. Soms schakelt je mobiele telefoon al in Nederland over naar ene Belgisch of Duits netwerk, als het Nederlandse netwerk slecht bereikbaar is. Dit kan onder andere gebeuren in natuurgebied de Rucphense Heide in de provincie Noord-Brabant.

Tijdzone

Nederland bevindt zich in de tijdzone UTC+1. Dit wordt ook aangeduid als de West-Europese tijd. In Nederland kent men zomertijd en wintertijd. De zomertijd gaat de laatste zondag van maart in, de wintertijd op de laatste zondag van oktober. Bij het overschakelen van de winter- naar zomertijd gaat de klok om 2:00 uur ’s nachts een uur vooruit. Van zomer- naar wintertijd gebeurt dit om 3:00 uur ’s nachts. De klok wordt dan een uur teruggezet.

Veiligheid

Nederland is een relatief veilig land. Kleine criminaliteit komt helaas ook in Nederland vrij veelvuldig voor. Dit geldt zeker voor plekken waar grote concentraties van toeristen zijn zoals de hoofdstad Amsterdam. Zakkenrollerij, diefstal uit accommodaties en auto’s, overvallen en oplichting zijn zaken waar je als toerist zeker voor op je hoede moet zijn.

Nederland is net als andere West-Europese landen ook een mogelijk doelwit van terrorisme. Hoewel de kans niet erg groot is, bestaat de kans wel dat er een aanslag in Nederland gepleegd wordt.

Veiligheid